personer har tittat på denna bostad

Villa

Söder

Södra Esplanaden 21

5 RoK

142 m²

4 450 000 kr

Härligt 50-tal på Söder


Kedjehus i kvarteret Brage på populära Söder. Ritat av arkitekt Bent Jörgen Jörgensen med bevarad 50-talskänsla i trevlig miljö. Golv, dörrar och andra detaljer i original. Sällskapsytor i anslutning till uteplats och fantastisk trädgård.

Snabbfakta

Adress Södra Esplanaden 21
Område Söder
Upplåtelseform Friköpt
Boarea 142 m²
Biarea 38 m²
Tomtarea 924 m²
Tillträde Ca 15/2 2018
Pris 4 450 000 kr eller högstbjudande
Dokument

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information eller bokning av visning

Mäklare

JOHAN HAMMARSTRÖM

Fastighetsmäklare

Maila mig

Mobil 070-5282090

JOHAN HAMMARSTRÖM
Antal rum

5 (Varav 3 sovrum)

Boarea

142 m²

Planlösning

Välkommen till Södra Esplanaden 21 och ett av åtta kedjehus i kvarteret Brage på söder i Växjö. Husen i kvarteret är enplansvillor med källare och inredd vind byggda 1950-51. Husen är ritade av arkitekt Bent Jörgen Jörgensen och tillhör därmed en intressant epok i Växjös kulturhistoria. Jörgensen var en av fyra unga danska arkitekter som på 50-talet förde med sig modernismens arkitektur till Kronoberg. Med sina stilrena och funktionella byggnadsverk skapade de uppmärksamhet och inflytande på den nya stadsbild som växte fram i Växjö under den tiden.
Kombinationen av material och kulörer ger husen i Solgläntan sin unika karaktär. Husen har tidstypiska putsade ljusgula fasader och fönster med vita luckor och mittpost. Husen är placerade i tomtens framkant med stor uteplats i söderläge på husets baksida.
De nuvarande ägarna har bott i huset i två generationer sedan det byggdes. Här finns många fina detaljer bevarade och möjlighet att skapa ett modernt boende men samtidigt behålla husets ursprungliga karaktär och den genuina känslan.
Husets kärna är vardagsrum, matsal och kök som ligger en halv trappa upp från hallen. Här tar du dig också direkt ut på verandan på husets baksida och vidare ner på den lummiga tomten som är en väl insynsskyddad oas fylld med träd, buskar och blommor.
På övre plan finns två sovrum och ett badrum. Ett av sovrummen har två dörrar och kan enkelt göras om till två mindre rum. I källaren finns gott om förvaringsutrymme och en stor tvättstuga.
Huset är beläget längst ut i längan med privat väg och möjlighet att ställa upp bil precis vid källaringången.Tomten är väl insynsskyddad och gränsar till allmänning och park. Här finns också gott om plats att bygga ett garage som nås via vägen som går runt på kvarterets baksida.
På Södra Esplanaden bor du centralt men avskilt i hemtrevlig miljö i en bostad med unik karaktär. Här är nära till både Växjö centrum med allt man kan önska och naturområden i form av Bokhultets naturreservat, promenadstråken kring Växjösjön och Strandbjörket med den stora lekplatsen och härliga öppna gräsytor. Förskola och skola upp till och med gymnasiet ligger bara ett stenkast bort.

Rumsbeskrivning, entréplan:
– Hall med mörk golvklinker i original och ljusa väggar (målad vävtapet och väggpanel). Klädstång och hyllor.
– Toalett med klinkergolv och ljusa väggar, kakel vid handfat. Väggskåp.
– Rum med mörk plastmatta och ljusa väggar. Fönsterbänkar i sten (original). Fönster mot gatan och mot bilparkering.
– Övre hall med nyslipad askparkett och ljusa väggar. Stora garderober med speglar. Dörr mot altan samt glasdörr i original in till vardagsrum.
– Kök platsbyggt 1972 med ljusa luckor. Ljust klinkergolv, kakel ovan bänk och vita väggar. Bänkskiva i massivt trä och svart stenskiva vid spis. Diskbänk med dubbla hoar. Samtliga vitvaror cirka 5 år gamla: spis (Husqvarna), diskmaskin (Bosch), kyl (Cylinda) och mikrovågsugn (Whirlpool). Vitrinskåp på vägg. Fönster mot gatan.
– Vardagsrum med fiskbensparkett i ek, ljusa väggar samt mörkgrön fondvägg. Helglasad altandörr med plisségardin. Stort fönster med utsikt mot trädgården med djup fönsterbänk i sten. Eldstad (fungerande). Skjutdörrar in mot matsal.
– Matsal med fiskbensparkett i ek och ljusa väggar. Fönster mot gatan.

Övre plan:
– Trappa i furu (original).
– Hall med ljust laminatgolv. Garderober.
– Sovrum med ljust laminatgolv och mintgröna väggar. Två dörrar och dubbla fönster mot gatan (kan delas av till två mindre rum).
– Sovrum med ljust laminatgolv och ljus tapet i original. Fransk balkong i original med inbyggda mörkläggningsgardiner i dörrarna. Inbyggt linneskåp och garderob. Hyllor för förvaring och utrymme bakom draperi.
– Badrum med duschhörna. Mintgrön plastmatta och mönstrad tapet. Takfönster.
– Klädkammare (kan användas till att bygga ut badrummet).

Källare:
– Trappa ner från köket. Källare med betonggolv och väggar med flera stora förvarings/förrådsutrymmen med diverse hyllor. Fjärrvärmecentral som servar hela radhuslängan. Två frysboxar. Gammal tvättstuga med vatten indraget och avlopp i intilliggande hall.
– Tvättstuga med betonggolv och vita väggar. Tvättmaskin Miele samt torkskåp (äldre). Diskbänk med dubbla hoar.
– Källaringång från bilparkering.

Bostadstyp

1½-plansvilla med källare

Byggår

1951

Grundläggning

Källare

Fasad

Puts

Bjälklag

Betong

Stomme

Betong

Utv. plåtarbete

Lackerad plåt

Tak

Tegelpannor, plåt

Fönster

2- och 3-glas

Ventilation

Självdrag

Elförbrukning

7600 kWh/år

Driftkostnad

El: 10 000 kr/år

Sotning: 500 kr/år

Renhållning: 3 200 kr/år

Övrigt: 30 000 kr/år

Summa: 43 700 kr/år

Uppvärmning

Fjärrvärme

Övrigt

Fastigheten är besiktigad av säljaren genom Anticimex. Besiktningsprotokollet tillhandahålls av ansvarig fastighetsmäklare och ger tillsammans med frågelistan viktigt information kring fastighetens skick. Den slutgiltige köparen har möjlighet att få en kostnadsfri genomgång av protokollet på telefon med besiktningsmannen. Det finns även möjlighet att mot en ersättning om ca 3.000 kr få genomgången på plats i huset.
Tv/bredband/telefoni genom fiber från Wexnet. Kostnad 150 kr/mån samt tillkommande för innehållstjänst. Befintliga parabolantenner ingår.

Energiprestanda

111 Kwh/m² och år

Övriga byggnader

Framsida med gräsmatta och nyligen renoverad stentrappa.
Altandäck i nivåer med stentrappa ner till tomten. Stor gräsmatta och växtlighet i form av bland annat päron, äpple, plommon, magnolia, björnbär, hallon, smultron, krusbär, blåbär, rabarber, solrosor och syren. Ett par ekar, varav den ena lika gammal som huset. Blomsterplanteringar med perenner, odlingslådor och komposter. Redskapsbod med plåttak.
Asfalterad uppställningsplats för bil.

Taxeringskod

220

Taxeringsvärde

2 300 000 kr

Tomt

924 m²

Vatten/avlopp

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

Samf. / Gemensamhetsanl. / Servitut

Andel i gemensamhetsanläggningen Brage 1, omfattar; Undercentral för fjärrvärmeanslutning inklusive aggregat inom Brage 9 (tillgång till centralen via källarentré ges till bla VEAB vid behov). Huvudledningar för kallvatten, varmvatten, värme och el genom samtliga fastigheter. Spill- och dagvattenledningar. Centralantennanläggning. Väg. Kostnad fn 7.500 kr/kvartal som inkluderar; Förinbetalning av värme och vattenförbrukning(regleras utifrån verklig förbrukning, avläses en gång/år) Snöskottning av gemensam väg och trottoarer. Containerhyra för trädgårdsavfall. Gemensamma inköp för skötsel och underhåll. Avsättning till reparationsfond sker med 2000 kr/år. Storlek på såväl kvartalsavgift som avgift till reparationsfonden bestäms gemensamt på Gemensamhetsanläggningens årsmöten.

Kommunikation

Allmänt

Centrumnära Söder är en av Växjös äldsta och populäraste stadsdelar med magnifika hus. På senare år har det tillkommit mycket ny bebyggelse, ett helt nytt bostadsområde, villor och bostadsrätter. Söder är omgivet av två sjöar. Den omtyckta fiskesjön Bergundasjön sträcker sig in i Bokhultet, som är en stor och vacker bokskog. Runt Bergundasjön löper flera strövstigar och en cykelled. Cykelvägen runt Växjösjön är stadens mesta motions- och promenadstråk. Vackra dagar går och joggar flera tusen personer de drygt fyra kilometrarna runt sjön. Växjöbornas egen park Strandbjörket ligger också på Söder. Här finns en stor klassisk lekpark där alla som vuxit upp i Växjö snurrat i karusellerna. I Strandbjörket finns också en cafeteria och en stor fågeldamm. I Strandbjörket ligger även Växjö Tenniscenter med flera utomhus- och inomhusbanor.

Närservice

Mitt på Söder ligger Bäckaslövskolan som är en Montessoriinspirerad skola där eleverna går i åldersintegrerade klasser (1-3, 4-6). I stadsdelen finns även flera friskolor både på grundskole- och gymnasienivå. På Södra Ringvägen ligger en större servicebutik och till butikerna i centrum är det inte långt.

Övrigt

Säljaren har alltid fri prövningsrätt vilket innebär att säljaren bestämmer vem han/hon vill sälja till och till vilket pris. Säljaren bestämmer i samråd med mäklaren om det skall vara budgivning och hur den i så fall ska gå till. Säljaren är aldrig juridiskt bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den. Samtliga bud dokumenteras med namn, telefonnummer och tidpunkt. Budgivningslistan lämnas till köpare och säljare vid kontraktsskrivningen. Om bud inkommer till mäklaren efter avslutad budgivning men innan ett köpekontrakt är undertecknat är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som avgör om någon skall ges möjlighet att lägga ytterligare bud. Det är viktigt att du som spekulant har finansieringen klar eller har ett lånelöfte innan du lägger bud på den bostad du vill köpa. Fastighetsmäklare Bergstrand kan hjälpa dig förmedla en personlig bankkontakt om du önskar. Vi hjälper även till med boendekostnadskalkyl om du önskar. Enligt jordabalken har man som köpare en så kallad undersökningsplikt. Det innebär att du som köpare efter köpet inte kan göra gällande eventuella fel som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden. Undersök därför bostaden noga innan köpet, gärna med hjälp av en sakkunnig person. Fastighetsmäklare Bergstrand publicerar bostadens slutpris på Hemnet.se under "Slutpriser". Vi erbjuder våra uppdragsgivare att annonsera på Hemnet, Sveriges största sajt för bostäder genom förmedling av ett annonserbjudande där Fastighetsmäklare Bergstrand AB erhåller 600 kr +moms från Hemnet Service HNS AB.

Läge

Andra bostäder i närheten