personer har tittat på denna bostad

Villa

Räppe

Gamla Räppevägen 59

6 RoK

200 m²

5 490 000 kr

En riktig husdröm, fd disponentvillan i Räppe


Villaidyll anno 1920 på vacker, lummig tomt med grusade gångar och stora trädgårdsytor. En riktig 20-talspärla ritad av dåtidens stjärnarkitekt Paul Boberg. Huset har sin charm bevarad genom bl a fiskbensparkett/trägolv, flera eldstäder och vackra pardörrar. En riktigt härlig bostad med fina sällskapsrum, fyra bra sovrum och fantastiskt uterum. Huset är mycket väl underhållet med få anmärkningar i besiktningsprotokollet och låga driftskostnader genom bergvärme. Fristående garage.

Snabbfakta

Adress Gamla Räppevägen 59
Område Räppe
Upplåtelseform Friköpt
Boarea 200 m²
Biarea 120 m²
Tomtarea 1399 m²
Tillträde Ca 2022-09-01
Pris 5 490 000 kr eller högstbjudande
Dokument
Flippage
Bostadsbroschyr

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information eller bokning av visning

Mäklare

Johan Hammarström

Fastighetsmäklare

Maila mig

Mobil 070-5282090

Johan Hammarström
Antal rum

6 (Varav 4 sovrum)

Boarea

200 m²

Planlösning

Text från Thomas Lissings bok; Paul Boberg, Arkitekt och kulturperson:

Detta hus byggdes som disponentvilla till den nyuppförda fabriken på andra sidan landsvägen. Trävaru AB Kronoberg var ett företag bildat av skogsägare och virkeshandlare och till en början en ren lådämnesfabrik. Man tillverkade apelsin- och whiskeylådor för export till bland annat Afrika och England. Van arbetskraft lockades från framförallt Åryds lådfabrik. Trävarufabriken i Räppe – även kallad lådan – förde en tynande tillvaro efter andra världskriget och lades ner i början av 1970-talet. Ett flertal disponenter hade då bebott huset.
Tomten om 1399 m² styckades av från AB Räppes ägor. En välskött fruktträdgård sträckte sig då ända ner till kanalen. Dess första fastighetsbeteckning var Tallen 6. Innanför tamburen hade disponenten sitt kontor, dit arbetarna kom för att få sin lön direkt i handen. Förutom bottenvåningen förfogade han över två sovrum och en större hall på övervåningen. Där uppe fanns också en liten lägenhet om ett rum och kök som nåddes via köksingångens trappa. Denna hyrdes troligen ut till någon av fabrikens förmän.
I början av 1990-talet fick huset nya fönster, men de gamla småspröjsade hade försvunnit långt innan dess. Samtidigt målades fasaden om i en ljusare kulör efter att tidigare varit rödfärgad. Under åren har även verandans och balkongens snickerier förenklats. Exteriören är trots det relativt välbevarad.

Säljaren berättar; Husköpet vi gjorde för 40 år sedan har vi aldrig ångrat. Huset har varit trivsamt, spännande och har en intressant historia i väggarna.
Området är tryggt för barnen att växa upp i. Gemytligt där alla hälsar på alla när man möts.
Vi har bott här länge och en nära granne har alltid funnits, en mycket tystlåten och väl omhändertagen byggnad som inte vållat några besvär. Det är Willo Maskin AB.
Bryggan i Räppe kanal ligger nära. Roligt för barn att sitta och fiska medan man själv dricker kaffe. Skridskoåkning på kanalen är populärt på vintern. Att komma ut på Helgasjön med båt tar inte många minuter från kanalen. Vi har gjort otaliga båtutflykter genom åren. Mysigt att åka ut och bada på någon ö.
Vi har nära till Kvälleberg med sina naturupplevelser och motionsspår.

Rumsbeskrivning entréplan:
– Entré med laminatgolv och ljus tapet på vägg. Upphängningsmöjlighet för ytterkläder. Vacker glasdörr med ingång till hallen.
– Hall med ekparkett och gråmönstrade blommig tapet på vägg.
– Gästtoalett med plastgolv och vitmålade väggar. Handfat och toalett. Fönster mot väster.
– Vackra pardörrar som leder in till bibliotek/sovrum. Trägolv och vit tapet på vägg. Öppen spis med vacker Kolmårdenmarmor. Fönster i väster och söder.
– Vardagsrum med trägolv och ljusbruna tapeter. Fönster i väster och norr. Ingång till förråd under trappan.
– Matsal med vackert fiskbensmönstrat ekparkettgolv och vit tapeter. Härlig, fungerande kakelugn. Fönster i söder och öster. Utgång till uterum.
– Stort uterum med fönster i samtliga väderstreck, isolerat golv, tak och väggar samt 1-glas fönster. Uppvärmt klinkergolv och innertak och väggar i vitmålad träpanel. Skjutbara fönsterpartier mot norr och söder, ett fönster mot väster samt skjutbart glasparti mot trädgården i österläge samt trappa ner till trädgården.
– Köksentré med ekgolv och tapetserad vägg. Skjutdörrsgarderob av ek, garderob med hyllor samt möjlighet att hänga ytterkläder.
– Kök renoverat 2006 med släta ekluckor, mörkgrå laminatbänk som arbetsbänk och infälld diskho samt keramikhäll (Electrolux 2018).
Ljusbeigt kakel som stänkskydd. Kyl och frys (Husqvarna), ugn (Electrolux) och köksfläkt (2006), diskmaskin (Cylinda 2020). Praktiskt skafferi med hyllor och fönster mot norr. Ekparkettgolv och ljusbeige tapet på väggarna. Utgång till trappa ner till källaren och upp till vinden. Fönster i öster.

– Trapphus med hyllförråd samt trappa upp till mindre förrådsutrymme. Ytterligare en trappa upp finns gott om förrådsmöjligheter på vinden.
På vinden finns ett rum, troligtvis det som omnämns i Thomas Lissings bok som hyrdes ut till fabrikens förmän.

Rumsbeskrivning övre plan:
– Trappa upp till övre plan.
– Allrum med fiskbensmönstrat ekparkettgolv och tapetserad vägg med gråmönstrad blommig tapet. Öppen spis. Utgång till balkong. Garderob. Fönster i väster.
– Sovrum med fiskbensmönstrat ekparkettgolv och ljus tapet på vägg. Sidogarderob samt ytterligare garderob. Fönster mot söder.
– Sovrum med trägolv och ljus tapet på vägg. Två garderober med hyllor. Fönster mot söder.
– Stort duschrum med plastmatta, vita kakelplattor samt vitmålad träpanel på vägg. Duschhörna med välvda glasdörrar, toalett, handfat med kommod och spegel. Fönster mot öster.
– Sovrum med fiskbensmönstrat ekparkettgolv och beige tapet/brun fondvägg. Fönster i norr.

Rumsbeskrivning källare:
– Trappa ner till källaren.
– Hall med målat betonggolv och vägg. Frysbox. Elcentral. Utgång till trädgården. Matkällare med betonggolv och vitmålad vägg. ”Måleriförråd” med betonggolv och trävägg. Fönster i norr och öster.
– Verkstad med målat betonggolv och vägg. Vedförråd, Bergvärmepump. Fönster i väster och norr.
– Förråd med målat betonggolv och vägg.
– Tvättstuga med målat betonggolv och vägg. Tvättmaskin (Bosch) och torktumlare (Siemens). Tvättho och arbetsbänk. Fönster i söder och öster.
– Förråd i tidigare bastu.
– Förråd med målat betonggolv och betongvägg. Fönster i väster och söder.

Bostadstyp

2-plansvilla med källare

Byggår

1920

Grundläggning

Källare

Fasad

Trä

Bjälklag

Trä

Stomme

Trä

Tak

Betongpannor

Fönster

3-glas

Ventilation

Självdrag

Driftkostnad

El: 25 000 kr/år

Vatten och avlopp: 5 000 kr/år

Sotning: 1 000 kr/år

Renhållning: 2 700 kr/år

Summa: 33 700 kr/år

Uppvärmning

Bergvärme 2010

Övrigt

Fastigheten är besiktigad av Anticimex. Besiktningsprotokollet tillhandahålls av ansvarig fastighetsmäklare och ger tillsammans med frågelistan viktigt information kring fastighetens skick. Den slutgiltige köparen har möjlighet att få en kostnadsfri genomgång av protokollet på telefon med besiktningsmannen. Det finns även möjlighet att mot en ersättning om ca 3.300 kr få genomgången på plats i huset.
– Internet via fiber från Wexnet
– Robotgräsklippare ingår ej
– Servitut på markområde mot granne(där del av garaget är placerat) om ca 150 m². Se separat handling
– Kakelugn och öppen spis på entréplan godkända för eldning. Öppen spis på övre plan har anmärkning ”trä mot murstocken på höger sida, byts ut mot stålregel”. Behöver åtgärdas innan eldning.

Energiprestanda

44 Kwh/m² och år

Övriga byggnader

Stenstolpar, grindar och grusad gång som löper fram till entré samt garageuppfart och fram till köksentrén på baksidan av huset. Murat garage med nya garagedörrar (2021), arbetsbänk och väggfasta hyllor. Förråd för cyklar samt trädgårdsförråd. Trädgård med stor gräsyta, här finns bl. a tre äppelträd, ett bigarråträd samt odlingslådor. Gårdsbrunn för bevattning. Veranda med snickarglädje som också kan användas till uteplats och över den finns även en balkong, båda med västerläge. Uteplats med stensatt syrenberså. Härligt isolerat uterum i österläge med trappa ner till trädgården.

Taxeringskod

220, Småhusenhet, bebyggd

Taxeringsvärde

2 563 000 kr

Tomt

1399 m²

Vatten/avlopp

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

Kommunikation

Räppe trafikeras av stadstrafik linje 4 (Centrum-Öjaby) samt Länstrafikens regionala linjer 114, 123 och 144.

Allmänt

Räppe är en stadsdel i utkanten av Växjö, förr en stationsort utmed järnvägen mellan Växjö och Alvesta. Via Räppe Kanel, som är en populär småbåtshamn, kan du ta dig ut till Helgasjön. Räppe ligger alldeles intill Bergkvaraområdet med odlingsmarker, vattendrag och gamla kulturmiljöer. Kvälleberg är ett annat omtyckt skogs- och strövområde med en utmanande motionsslinga och välskött elljusspår. Räppe IF har omfattande verksamhet med ungdoms- och seniorfotboll på Räppevallen. Vid Bergsnäs intill Räppe finns en vedeldad bastu som lockar bastubadare från hela stan. Räppe är sjönära och några av Helgasjöns bästa badplatser ligger nära.

Närservice

På nya stadsdelen Bredvik finns Växjös största grundskola F-9, Pär Lagerqvist skola, med stor idrottshall och en unik utemiljö. De stora handelsområdena Grand Samarkand, I 11 och Arenastaden ligger mycket nära. I Öjaby finns konditori och pizzeria.

Övrigt

Säljaren har alltid fri prövningsrätt vilket innebär att säljaren bestämmer vem han/hon vill sälja till och till vilket pris. Säljaren bestämmer i samråd med mäklaren om det skall vara budgivning och hur den i så fall ska gå till. Säljaren är aldrig juridiskt bunden av några överenskommelser beträffande budgivningen, utan kan när som helst ändra formerna för budgivningen eller helt avbryta den.

Samtliga bud dokumenteras med namn, telefonnummer och tidpunkt. Budgivningslistan lämnas till köpare och säljare vid kontraktsskrivningen.

Om bud inkommer till mäklaren efter avslutad budgivning men innan ett köpekontrakt är undertecknat är mäklaren skyldig att framföra budet till säljaren som avgör om någon skall ges möjlighet att lägga ytterligare bud.

Det är viktigt att du som spekulant har finansieringen klar eller har ett lånelöfte innan du lägger bud på den bostad du vill köpa. Fastighetsmäklare Bergstrand kan hjälpa dig förmedla en personlig bankkontakt om du önskar. Vi hjälper även till med boendekostnadskalkyl om du önskar.

Enligt jordabalken har man som köpare en så kallad undersökningsplikt. Det innebär att du som köpare efter köpet inte kan göra gällande eventuella fel som borde ha upptäckts vid en noggrann undersökning av bostaden. Undersök därför bostaden noga innan köpet, gärna med hjälp av en sakkunnig person.

Fastighetsmäklare Bergstrand publicerar bostadens slutpris på Hemnet.se, vår hemsida samt i marknadsföringssyfte.

Vi erbjuder våra uppdragsgivare att annonsera på Hemnet, Sveriges största sajt för bostäder genom förmedling av ett annonserbjudande där Fastighetsmäklare Bergstrand AB erhåller administrationsersättning om 30% av bas-annonspriset. För tilläggsprodukterna utgår även provision på 20-40% av kostnaden för Hemnet Plus, Hemnet Premium, Raketen och Förnya annons (30-50% under 2022).

Läge