Villa

Öster

Kyrkogatan 6

8 RoK

275 m²

9 500 000 kr

Anrika Domprostgården på Staglaberget

Enastående vacker och unik fastighet med högt och skyddat läge på Öster intill Centrum. Huset består av 275 m², är uppfört 1929 och har tidstypiska detaljer bevarade såsom eldstäder, fiskbensparkett, rum i fil och vackra snickerier. Här bor eller verkar man i ett supercharmigt hus på idyllisk tomt med utsikt över Växjösjön. Fastigheten inrymmer idag kontor men passar även utmärkt som privatbostad. Härlig veranda och balkong samt inbjudande trädgårdstomt om 1.465 m², vackert inramad med granitstolpar och staket. Fristående garage. Säljes i bolagsform eller som privatbostad.

Snabbfakta

Adress Kyrkogatan 6
Område Öster
Upplåtelseform Friköpt
Boarea 275 m²
Biarea 135 m²
Tomtarea 1465 m²
Tillträde Enligt överenskommelse
Pris 9 500 000 kr
Dokument
Flippage
Bostadsbroschyr

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information eller bokning av visning

Mäklare

Johan Hammarström

Fastighetsmäklare

Maila mig

Mobil 070-5282090

Johan Hammarström
Antal rum

8 (Varav 5 sovrum)

Boarea

275 m²

Planlösning

Rumsbeskrivning, entréplan;
– Entré med svart klinkergolv. Plats för avhängning av ytterkläder under trappan. Fönster åt norr.
– Stor rymlig hall med trappa upp till övre plan. Lackat furugolv, väggar med vitmålad väv och beige bröstningspanel. Ljusinsläpp från sal och bibliotek.
– Bibliotek (rum 1) nås från hall och har platsbyggda bokhyllor. Golv med lackad fur, väggar med vitmålad väv samt beige bröstningspanel. Fönster åt norr och öster. Dörr mot rum 2.
– Rum 2 med golv av fiskbensmönstrad ekparkett. Vitmålade väggar med beige bröstningspanel. Fönster åt öster och söder. Dörr mot bibliotek (rum 1) samt öppning mot sal (rum 3).
– Salen (rum 3) ligger i fil med två sidorum och nås även från hallen. Golv med fiskbensmönstrad ekparkett, vitmålade väggar med beige bröstningspanel. Fönster åt söder och pardörrar ut mot veranda i söderläge.
– Rum 4 med fiskbensmönstrad ekparkettgolv och vitmålade väggar med beige bröstningspanel. Fönster åt söder och väster. Pardörrar mot salen och dörr mot mindre hall.
– Kök renoverat 2006 med vita luckor, bänkskiva i ek och stänkskydd i röd mosaik. Ekparkettgolv och vitmålade väggar samt blommig tapet. Fönster åt norr.
Vitvaror i form av ugn/spis i rostfritt från Cylinda (2006), fläkt i rostfritt (IKEA Whirpool 2006), rostfria kyl och frys i fullhjöjd från Cylinda (2006), samt diskmaskin i vitt från Bosch. Det finns en köksentré där även källartrappan nås. Entrén har platsmatta och målade väggar.

Två olika trappor leder upp till övre plan. Den smalare trappan intill köket är klädd med textilmatta. Den andra bredare är placerad i den stora hallen och är av trä med räcke i vitt och grått.

Övre plan;
– Övre hall med lackat furugolv, vitmålade väggar och beige bröstningspanel. Öppen spis i vitmålad puts. Fönster åt norr.
– Rum 5 med lackat furugolv, väggar med blommig tapet. Fönster åt öster. Mindre förråd samt vindsgarderob.
– Rum 6 med lackat furugolv och tapet på väggar. Inredning i form av arbetsbänk med skåp samt överskåp. Mindre förråd samt vindsgarderob. Fönster åt öster. Mellan rum 5 och 6 finns en mindre passage med en dubbelgarderob. Härifrån nås även mindre WC.
– WC med plastmatta och vitmålade väggar. Toalett, tvättställ med underskåp i ek. Spegel med belysning.
– Rum 7 med lackat furugolv och blågrön mönstrad tapet på väggar. Kakelugn och pardörrar ut mot hall. Fönster åt söder. Passage med garderob samt vindsgarderob.
– Mindre hall med pardörrar ut till balkong i västerläge, trappa till nedervåning samt vindsplan. Mindre inbyggt skåp. Från hallen nås rum 8 samt badrum.
– Badrum med grått klinkergolv och väggar med vitt kakel. Väggmonterat högskåp, tvättställ med kommod och vägghängt spegelskåp med belysning. Massagebadkar, handdukstork, duschhörn med välvda glasdörrar samt WC. Fönster åt väster.
– Rum 8 med lackat furugolv, vitmålade väggar samt en mönstrad fondvägg. Tre inbyggda garderober. Fönster åt väster.

Källarplan;
– Källaren består av tre större och två mindre förråd, samtliga med fönster. Under trappan finns ett mindre förvaringsutrymme. I mitten av källaren löper en lång korridor med fönster mot öster och en källarentré i väster. WC vid entrén.
– Pannrum med fjärrvärmeanläggning, fönster åt norr.
– Tvättstuga med fönster åt norr och väster. Tvättmaskin och torktumlare.

Bostadstyp

1½-plansvilla med källare

Byggår

1929

Grundläggning

Källare

Fasad

Trä

Bjälklag

Trä

Stomme

Timmer

Tak

Betongpannor

Fönster

2-glas

Ventilation

Självdrag

Driftkostnad

Uppvärmning: 45 000 kr/år

El: 10 100 kr/år

Vatten och avlopp: 5 000 kr/år

Sotning: 1 000 kr/år

Renhållning: 2 900 kr/år

Summa: 64 000 kr/år

Uppvärmning

Fjärrvärme

Övrigt

Fastigheten är besiktigad av Anticimex. Besiktningsprotokollet tillhandahålls av ansvarig fastighetsmäklare och ger tillsammans med frågelistan viktigt information kring fastighetens skick. Den slutgiltige köparen har möjlighet att få en kostnadsfri genomgång av protokollet på telefon med besiktningsmannen. Det finns även möjlighet att mot en ersättning om ca 3.600 kr få genomgången på plats i huset.

Detaljplanen medger att fastigheten får användas som kontor eller bostad.
Kontor: I användningen kontor ingår kontor, tjänsteverksamhet och annan liknande verksamhet som har liten eller ingen varuhantering. Avgörande bör vara att verksamheten inte medför störning av betydelse för omgivningen, till exempel att den saknar utomhusverksamhet och har besöksverksamhet i begränsad utsträckning. I användningen ingår komplement såsom konferenslokaler och de personalutrymmen som behövs för verksamheten. Tjänsteverksamhet kan vara tex advokatbyrå, fastighetsförmedling, arkitektbyrå.

– Fiber via Griffel.
– Larm finns installerat.
– God tillgänglighet, bl a handikappanpassad toalett på entréplan och stenlagd gång och ramp för access med rullstol.
– Långidsmätning radon utförd 2008. Årsmedelvärde 70 Bq/m3 (Riktvärde 200 Bq/m3).
– Flaggstång.
– Angiven eldriftskostnad är beräknad med en kwh-pris om 2,25 kr

Förutsättningar försäljningen, två alternativ;
Antingen överlåtes fastigheten eller som en bolagsaffär, dvs aktierna i det bolag som äger fastigheten överlåtes.

Energiprestanda

77 Kwh/m² och år

Övriga byggnader

Enbilsgarage med separat förråd. Parkeringsytor för flertalet bilar.

Taxeringskod

325, Hyreshusenhet, lokaler

Tomt

1465 m²

Vatten/avlopp

Kommunalt VA

Samf. / Gemensamhetsanl. / Servitut

Förmån: Officialservitut Väg, 0780K-8951.3

Kommunikation

Öster trafikeras av stadstrafiken linje 4.

Allmänt

Öster är en charmig och kuperad stadsdel med smala gator, äldre hus med vackra trädgårdar och många gröna parker. På Staglaberget på Öster grundades Östers IF 1930, då var Öster ett eget samhälle precis utanför stadskommunens gräns vid landsvägen mot Ingelstad. Öster förvandlades till villastaden Östregård med många villor med stora tomter. Staglaberget är en vacker plats med utsikt över Växjösjön. På Öster finns också lummiga Ekebacken och biskopsgården Östrabo där rader av kända biskopar med Esaias Tegnér i spetsen har bott genom åren. Friluftsområdet Fylleryd ligger inte långt borta. Intill Öster finns matbutiken Hemköp, och på stadsdelen hittar vi klassiska Hovs Bageri, pizzerior och en bensinstation öppen till midnatt. På det gamla industriområdet finns bland annat gym och Fläkten skatehall.

Närservice

Östregårdskolan (F-6) ligger vid Staglaberget med utsikt över Växjösjön och på gångavstånd till parker, simhall, äventyrsbad och Centrum. Skolan har hundraåriga anor, vilket ger den en speciell charm. På Öster finns även Thorén Framtid (6-9). Intill Öster ligger också högstadieskolan Fagrabäckskolan och de stora kommunala gymnasieskolorna. Vårdcentralen på Öster heter Birka vårdcentral. Öster ligger centrumnära med hela stadens utbud några minuter bort.

Läge